81 İLİMİZ VE YEMEKLERİ
81 İLİN YÖRESEL YEMEKLERİ
ADANA
En ünlü yemeği Adana Kebap’tır genelde Şalgam ile tüketilir.
Diğer yemekleri Bamya Dolması- Etli Dolma- İçli Köfte- Aşlama (Meyan Kökü ile yapılan soğuk bir şerbet)-Analı kızlı (Çorba)- Güç( Adana’ya özgü bir Sandviç)-Karakuş (Tatlı)-Bici (Nişasta ile yapılan bir tatlı)
ADIYAMAN
Çiğ köfte, İçli Köfte, Basalla (ekşili köfte), Cılbır, Mercimekli Köfte, Pestil, Yapıştırma
AFYON
Maydanoz Yemeği, Düğülü Haşhaş Tatlısı, Bulgur Aşı, Solta Pilavı, Haşhaşlı Çörek, Sakala Çarpan Çorbası, Özbek Pilavı.
AĞRI
Hengel, haşil, erişte (çorba, pilav ve yemeği), kuymak, kete, pişi, egirdek, yufka yağlama, un helvası, hasude, bulgur pilavı, Sac kavurması , Abdigor Köftesi , Sahan kebabı,Goşteberg,Mendik
AKSARAY
Soğanlama, bamya çorbası, çiğleme.
AMASYA
Cılbır Çorbası, Çatal Çorbası, Sakala Çarpan Çorba, Bakla Dolması, Etli Bamya, Göbek Dolması.
ANKARA
Çorbalar -Et Yemekleri -Pilavlar -Köfteler -Dolmalar -Börekler-Çörekler -Yemekler -Hamur İşi Yemekler -Tatlılar-Kompostolar -Ekmekler.
Ankara tavası.
ANTALYA
Kölle (buğday, fasulye, nohut ve bakla haşlaması), saç kavurması, domates civesi, hibeş, arapaşı, tandır kebabı, tatlılardan isa patlıcan, bergamut ve turunç reçeli sayılabilir. -Kabak Çiçeği Dolması -Börülce Salatası -Toros Salatası(Al Köz-Al Göz) -Laba -Hibeş -Turunç Reçeli -Patlıcan Reçeli -Gömbe dondurması -Tarhana çorbası
ARDAHAN
Elma dolması, evelik aşı, bozbaş, ekmek aşı, pişi, kuymak (mıhlama).
ARTVİN
Hamur işlerinde; hinkel , cergebas , bişi , katmer, erişte, lokum (lokma) ve börekler yer almaktadır.
Dibek veya dinklerde döğülerek hazırlanan ve adı halk arasında “gendirme” ve “keşkek” olarak bilinen yemekler çok bilinen yöresel yemeklerdir.
Çorbalardan “ püşürük ” adlı çorba, en çok bilinenlerdendir.
Bunlardan başka, “çılbır”; “Kaygana (Omlet)”; yağlı, lorlu veya sadece etle yapılan soğanlı yahni de yerli yemekler arasındadır.
Ayrıca sahil kesiminde yer alan halkın mahalli yemekleri arasında, hamsi balığından hazırlanan; hamsili pilav, hamsili buğulama, hamsili mısır ekmeği (cadı), hamsi salamura yer almaktadır.
AYDIN
Tarhana çorbası, kulak çorbası, acılı güveç, patlıcan biber kızartma, zeytinyağlı kırlı kızartma, zeytinyağlı taze ve kuru börülce, patlıcan kavurma, sarmaşık ve kedirgen kavurma, yaprak sarma, etli nohut yahnisi, nohutlu kereviz, etli enginar, arap saçı,ciğer sote, imambayıldı, keşkek, tandır kebap, yuvarlama (sıkma), paşa böreği, cilav(ayran böreği); salatalardan patlıcan-biber teretoru (turşusu), börülce teretoru, turp otu salatası, semizotu salatası, çingene pilavı, irmik helvası, zerde, muhallebi, sütlaç, aşure, lokma, pelvize tatlısı, paşa böreği, yuvarlama
BALIKESİR
Tirit, börülce, sura, manav tarhanası, saçaklı mantı, keşkek, mafis, güveç, peynirli patlıcan, düğün çorbası, zerde gibi yemekler ile Balıkesir Kaymaklısı, höşmerim, kalbura bastı gibi tatlılar dikkati çekmektedir.
-Keşkek -Kapama -Metez -Börülce -Sarımsaklı -Kaymak Hamuru -Tirit -Tavuklu Mantı -Balıkesir Kaymaklısı -Höşmerim
BARTIN
Pumpum çorbası, yumurtalı isbut, kabak burması, Amasra salatası.
BATMAN
Bumbar, Şam börek, perde pilavı.
BAYBURT
Tel helvası, tatlı çorba, galaçoş, ekşi lahana, lor dolması, yalancı dolma.
BİLECİK
Büzme, nohutlu tavuklu mantı, keşkek, ovmaç çorbası, mercimekli mantı, kesme hamur, keklik kebabı, köpük helvası
BİNGÖL
Çorba, bulgur pilavı ve daha ziyade hamura dayalı olarak yapılan gömme, sirın, tutmaç, keşkek gibi yemekler en çok yapılan yemek türlerindendir.
BİTLİS
İçli köfte,halise,lahana dolması,kabak dolması,keşkek,çorti,çorti köftesi,klorik(sulu köfte),gari aşı, turşu aşı,katıklı dolma,yoğurtlu pappar,pişrük,kabak boranisi,murtuğa(ev helvası)
![](https://icdn.ensonhaber.com/resimler/galeri/81_ilin_yoresel_yemekleri_19.jpg)
BOLU
Bolu yöresinin tarihi ve turistik özelliklerinin yanı sıra yemekleri de oldukça zengindir.
Özellikle Mengenli aşçılar dünyaca tanınmışlardır.
Mengen’den yetişen aşçıların tarihi padişah mutfaklarına kadar dayanmaktadır.
Atatürk’ün aşçısı da Mengenliydi.
Günümüzde turistik tesislerin bir çoğunda Mengenli aşçılara rastlamak mümkündür.
Aşçılık sanatı Mengen İlçesinin ata mesleğidir.
Bu nedenle Mengen’de 1985 yılında Anadolu Aşcılık Meslek Lisesi açılmış ve bu sanatın bilimsel olarak geliştirilmesi amaçlanmıştır.
Her yıl Eylül ayının ilk haftasında da Mengen’de Türkiye’nin tek “Aşçılık Festivali” düzenlenmekte ve yarışma, sergi, konser, panel, şov, spor karşılaşmaları gibi etkinlikler gerçekleştirilmektedir.
Özellikle her yıl değişik türde bir şov yemeği hazırlanmakta ve çok ilgi çekmektedir.
Yöremizde genellikle mutfak, yemek yapmak ve oturmak amacıyla kullanılmaktadır.
Bu nedenle evler yapılırken, mutfağın geniş olmasına özen gösterilmektedir.
Köylerde hemen hemen her evin bahçesinde tuğla ve topraktan yapılmış fırın bulunmaktadır.
BURDUR
Burdur’un yöresel yemeklerinden; testi kebabı, Burdur şiş, kabak helvası, ceviz ezmesi, ceviz helvası, Burdur muhallebisini sayabiliriz.
Yörede özel günlerde ve davetlerde et suyundan pişirilmiş, pirinç çorbası, soğanlı kazan eti veya pirinç pilavı, sac kebabı, sac böreği, et böreği ve katmer yapılır.
Kışlık yiyecek yapımı arasında; pekmez, salça, reçel, turşu, bulgur, tarhana, zeytin, salamura, pestil yer alır.
Ayrıca, bamya, patlıcan, biber gibi sebzeler kurutularak iplere dizilir ve kışın yenir.
Bu sebzelerden konserve de yapılır.
Ayrıca makarna ve erişte kesme de yaygındır.
Burdur ve çevresinde hamur işleri de mutfak kültüründe önemli bir yere sahip. Peynirli, patatesli, kıymalı ve karışık gözleme çeşitleri, tahinli, haşhaşlı, gömbe, katmer, pişi ve pideler yapılır.
Bunlar daha çok kandil, bayram, doğum gibi özel günlerde hazırlanan yemek çeşitleri.
Yörede sütten ve yoğurttan; peynir, çökelek, höşmerim, tereyağı, süzme yoğurt, yoğurtlu çorba, ıspanak türü sebzeler haşlanarak yoğurtlu yemekleri, patates veya makarna haşlanarak borana yapılıyor.
Borana, süzme veya koyu yoğurt, tereyağı, biber, sarımsak, patates, haşlanmış yumurta ile yapılan bir yemek türüdür.
BURSA
İskender Kebap, İnegöl Köfte, Kemalpaşa talısı, pideli kebap, cevizli lokum, tahinli pide, cendere baklavası olarak ta bilinen cennet künkü, höşmerim ve kestane şekeri Bursa ile anılan tatların başında gelir.
ÇANAKKALE
Yöresel Yemekler ÇORBALAR,Tarhana Çorbası-Yoğurt Çorbası-Sütlü Çorba.
YEMEKLER,Kuru Bamya-Kuzu Kapama-Oğlak Çevirme Terbiyeli Köfte-Bakla Keşkeği-Tumbi Peynirli Patlıcan-Mantı-Turp Otu Salatası-Kaçamak-Şelame.
DENİZ ÜRÜNLERİ, Lakerda-Balık-Izgara TATLILAR, Zerde-Biga Peynir Tatlısı-Peynir Helvası-Sütlü İrmik .
İÇECEKLER , Erik Macunu (Hoşaf) Uynuk (Ayran) Ahlat Suyu-Ayva Komposta
ÇANKIRI
Tava çöreği, yazma çöreği, bükme, gözleme, cızlama, tatar böreği, iri hamur, mantı, pıhtı, çullama bunların başlıcalarıdır.
Tarhana, toyga, şaştımaşı, tutmaç, yarma, dene, cümcük gibi çorbalarda ana madde buğday ürünleridir.
![](https://icdn.ensonhaber.com/resimler/galeri/81_ilin_yoresel_yemekleri_24.jpg)
ÇORUM
Leblebisi ile ünlü olan Çorum, yöresel yemekler bakımından oldukça zengindir.
İlin özgün yemekleri arasında Mayalı , (Saç Mayalısı, Tava Mayalısı) , Yanıç , Cızlak , Kömbe, Oğmaç, Hingal, Haşhaşlı Çörek, Borhani (Hamurlu, Yumurtalı, Mantarlı) Helise, Çullama, Madımak, Tirit , İskilip Dolması , Keşkek, Kara Çuval Helvası, Hedik, Teltel, Has Baklava sayılabilir.
Katipler Konağı ve Veli Paşa Konağında yöresel yemekleri tatmak mümkündür.
-KEŞKEK -İSKİLİP DOLMASI -MANTI -Kuru Mantı -ÇATAL AŞI -ÇORUM BAKLAVASI (GÜL BURMA) -LEBLEBİ
DENİZLİ
Kedi börülcesi çorbası,Mercimek çorbası,Domates çorbası, kuru börülce çorbası, Tarhana çorbası, ovmaç çorbası gibi yöreye özgü çorba türleridir.
Et yemeklerinin başlıcaları tas kapaması, kumbar dolması, sirkeli et, nohutlu et, Tandır,kol dolması, ciğer sarma, saçta işkembedir.
Denizli mutfağının temelini sebzeli yemekler oluşturur.
Özellikle patlıcan yemek çeşitleri çoktur.
Kuru patlıcan dolması, patlıcan gözlemesi gibi vb.
Taratorlu börülce salatası, ebe gümeci salatası, filiz salatası Yöreye özgün salata türleridir.
Börek ve tatlı türlerinde Ege Bölgesi özellikleri görülür.
Yufka, şipit, bazdırma evlerde yapılan ekmekledir.
Yöredeki beslenme alışkanlıklarından biri de yatmadan önce yenen “yat geber ekmeği”dir.
Kışın darı, kavurga, ceviz, kestane; yazın türlü meyveler, salatalık, kavun, karpuz yenir.
DİYARBAKIR
Kaburga dolması ve Tarçınlı irmik helvası
DÜZCE
Çerkez tavuğu, Arnavut böreği, Boşnak böreği, şıl böreği, göbete mantısı, lepsi, mamursa, haluj.
EDİRNE
Edirne’de değişik beslenme biçimleri görülür.
Meyve ve Sebze beslenmede önemli yer tutar.
Türkiye çapında ünlü beyaz peynir imalatı çok yaygındır.
Edirne Peyniri denilen bu peynir genellikle koyun sütünden yapılır.
Mavzana, tarhana, ciğer sarması, akıtma, badem ezmesi, lokma, gaziler helvası, deva-i misk, Edirne’nin özgün yemek ve tatlılarının başlıcalarıdır.
Ayrıca ısırgan yemeği, borani, değişik türde bir peynir tatlısı olan belmuş, mısır unundan imal edilen kaçamak, süte peynir eklenmesiyle yapılan akçakatık ve hardaliye de özgün beslenme öğeleri arasında yeralır. –
Ciğer Tava -Ciğer Sarması -Elbasan tava
ELAZIĞ
Kurutlu çorba, Sırın, Pestilli yumurta, Göme, Mukaşerli pilav, Harput köftesi, Pekmez helvası ve Gül tatlısı
ERZİNCAN
Ekşili çorba ve Kete
ERZURUM
Anadolu’nun her yöresinin kendine ait yöresel bir mutfağı vardır.
Erzurum da zengin bir mutfak kültürüne sahiptir.
Bunlardan lor dolması, kadayıf dolması, özel yapılmış su böreği, ayran aşı ve cağ kebabı bu mutfağın baş yemekleridir.
Erzurum’a yolu düşenlere bu yemekleri, özellikle meşhur Tortum Cağ kebabını tatmalarını özellikle tavsiye ederiz. –
Ayran Aşı -Kesme Aşı -Su Böreği -Hıngel -Cevizli kete -Çortutu Pancarı -Borani -Peynir Kuymağı -Poğaç
ESKİŞEHİR
Ebegümeci, madımak, mantar, kuzu kulağı , Bulamaç, Toyga, Sütlü ovmaç, Göceli (yarma) tarhana, Bıt bıt ve Düğün köfte , Kapama, Haşhaşlı dolama, Tatar böreği ve Cevizli tatlı
GAZİANTEP
Ekşili Taraklık, et kızartma, Et Sarması, Kuveysal, Darap Gatel, et Paça, Mardındella, Rulo Köfte, Yufkalı Paça, terbiyeli Köfte, Ciğer kavurması, Ciğer tavası , Doğrama, Domates Doğraması, Kabaklama, Kabak Oturması, Kabak Mıkşısı, Patlıcan Musakkası, Hızmalı Patlıcan Musakkası, Haylan Kabağı Musakkası, Kazan Kebabı, Kamış Yahnisi, Zerdali Aşı, Çir Yahnisi ( Kaysı ve Zerdali Kurusu) Ebegümeci Buğulaması , Ciğer ve Izgara Piliç Baharatı, Terbiyeli tike Kebabı, Altı Ezmeli Tike Kebabı, Patlıcan Kebabı, Torbada Patlıcan Kebabı, Kıyma Kebabı, Sebze Kebabı, Patates Kebabı, Sarımsak Kebabı, Frank Kebabı, İslim Kebabı, Koç Kebabı, Bamya Kebabı, Simit Kebabı, Keme Kebabı belli, Soğan kebabı
GİRESUN
Her yörenin kendine has mutfağı olduğu gibi Giresun’un da kendine özgü çok değişik ve lezzetli yemekleri vardır.
Özellikle yörenin en önemli sebzesi olan Karalahanadan değişik yemekler yapılmaktadır.
Bunun yanında mısın unundan da yemekler yapılır.
Tabii ki Karadeniz denilince aklımıza ilk gelen hamsi, Giresun Karalahana Çorbası, dolması ve diblesi, ısırgan Püresi, Mısır Ekmeği, Fasulye Turşusu, Kiraz Tuzlaması, Pezik Mıhlaması. Ünlü Giresun Pidesi peynirli, kıymalı, karışık vb. çeşitleriyle Pazar sabahlarının vazgeçilmez alışkanlığıdır.
-Acılı fındık ezmesi -Fındıklı yufka tatlısı -Hamsi diblesi -Mısır çorbası -Mısır unu helvası -Yumurtalı fasulye kızartması -Karalahana (Pancar) Çorbası
GÜMÜŞHANE
Gümüşhane Mantısı, Kuşburnu çorbası, Zuluflu Çorbası,Un Herlesi Çorbası, Gavut Çorbası, Pağla Denlisi, Borani,Fıtfıt Haşılı,Patates Kavurması,Muhla, Yergök Dolması,Sütlü Haşıl,Lor Dolması,, Ekmek Aşı, Çıtma Fasulye, Kaygana, Siron, Erişte, Lemis,Erişti Tatlısı,Hasude Kuymağı, Kara Helva, Burma,(sini), Tel Helvası, Lalanga bilinen yemeklerindedendir.
Siron, Fırın Erişte, Mantı Çorbası, Lemis, Fasulye Bulgurlusu, Un Herlesi Çorbası, Gavut Çorbası, Yavan Çorbası, Doduk Çorbası, Fırfır Çorbası, Dırma Çorbası, Gendime Çorbası, Erişte Çorbası, Arpa Yarması Çorbası, Zuluflu Çorbası, Pağla Denlisi, Borani, Lemis, Fıtfıt Haşılı, Patates Kavurması, Muhla, Yergök Dolması, Sütlü Haşıl, Evelik Dolması, Kalem Dolması, Lor Dolması, Ekşili Dolma, Ekmek Aşı, Çırtma Fasulye, Kaygana, Kete, Pancar Kavurması, Pişi, Tava Lemisi, Zırıhta, Lahana Dolması, Yalancı Dolma, Güveç, Su Böreği, Paparna, Toğala Kuymağı, Hıngel, Galıya, Karın Kaymağı.
HAKKARİ
“jaji” dedikleri yabani sarmısak, taze soğan, yoğurt ve tereyağı bileşiminden yapılan çökelek kahvaltının ana malzemesini oluşturur.
Ayrıca “ağavk” dedikleri, tereyağının içinde kavrulmuş un ve şekerle yapılan bir yemek de hemen her kahvaltıda yer alır.
“Lalepet” de sofralarda sık sık tüketilir.
Yağda kavrulan unun üzerine yumurta kırılmasıyla elde edilen bu yemek, tarlada ve yaylada çalışanları hem tok tutar, hem de çok besleyicidir.
Öğle yemekleri genellikle kahvaltı benzeri yiyeceklerle geçiştirilir.
Akşam yemeklerinde mutlaka pilav yer alır.
Son derece zengin çeşide sahip olan ve pirinçten yapılan bu pilavlar genellikle etlidir ve içinde yöresel otlar yer alır.
Şalgam ve şekerpancarı da pilavla birlikte pişirilen diğer sebzelerdir.
Mısır ve “dahn” dedikleri buğdayla da çeşitli pilavlar yapılır.
Bu pilavlarda et yerine kelle ve paça kullanılır.
Hakkarinin en meşhur yemekleri arasında “qiris”, “duğeba”, “kiftik”, “gulol”, “keledoş” sayılabilir.
Bunlar yoğurt, et ve kıyma içeren, kimisinin içine kuru üzüm ve ceviz içinin de yer aldığı yemeklerdir.
HATAY
Kağıt kebabı, oruk, dövme (aşşur), semirsek, tepsi kebabı, humus, zahter salatası, künefe, peynirli irmik helvası, kabak tatlısı, cevizli biber, küflü çökelek salatası, turplu tarator, humus, patlıcanlı yoğurtlama, sarmaiçi, yumurta öccesi Hatay adıyla özdeşleşmiş yemeklerden bazıları.
Bu güzel yemeklerin bir kısmı Hatay’dan tüm Türkiye’ye yayılırken, bazılarını denemek için dahi Hatay’a gitmek şart.
Ancak belirtmekte yarar var, künefe, kağıt kebabı, humus, kabak tatlısı gibi tüm ülkeye mal olmuş tatlı ve yemeklerin lezzeti de Hatay’da bambaşka.
IĞDIR
Bozbaş yemeği, helise, perzana, helise, cızdık, salmanca, fetir, kaysafa, patlıcan reçeli.
ISPARTA
Kabune Pilavi
İSTANBUL
İstanbul mutfağı, Dünyanın önde gelen mutfaklarındandır.
İmparatorluk başkenti olan kente ülkenin her yanından gelen malzemeler, ustalar, tarzlar, ve lezzetler Osmanlı Türk mutfağının ortaya çıkmasına neden olmuştur.
İmparatorluk mutfağının devamı olan ve yeni tatlara açık olan Osmanlı mutfağı her gün zenginleşmektedir.
İstanbul mutfağında, kuzu, koyun veya dana etine ilave edilen çeşitli sebzeler esas yemeklerdir.
Pilav, börek çeşitleri, bulgur, kuru fasulye, zengin zeytinyağlı sebzeler yan öğünler olarak servis yapılır.
Köfte ve şiş kebabı, döner kebap veya acılı, yoğurtlu, patlıcanlı diğer kebap çeşitlerinin makbulleri özel kebapçılarda bulunur.
Hamur tartları, baklava, kadayıf ve benzerlerinin hakiki lezzetlisi, bu işi bazen birkaç nesildir devam ettiren küçük dükkanlardan temin edilir.
İstanbul’da da çeşitli milletlerin lokantaları mevcuttur.
Fast-food, hızlı atıştırma servisi veren çok sayıda mekan mevcuttur.
Ancak lezzetli yöresel yemekler tipik lokantalarda tadılır.
Her ikisi de süt rengindedir.
Meşhur Türk Kahvesi, küçük fincanlarda sade veya şekerli misafirlere her firsatta ikram edilir.
“Bir fincan kahvenin 40 yil hatırı vardır” sözü kahvenin Türkler tarafından bilinen kıvamı ile kullanılmaya başlandığı 16. yüzyıldan beri söylenmektedir.
İZMİR
Sarmaşık, ebegümeci, ısırgan, cibez, stifno, turpotu, ısırgan, kenger, hindibağ, şevketi bostan, gelincik, labada, kuşotu, sinirotu, helvacık, radika, deniz börülcesi, kuşkonmaz, arapsaçı, marata, tarlaçakısı, tarla çivisi, su teresi, Kipohorta (Çiporta); gelincik otu, ısırgan ve tere ile yapılan Gelincik böreği, Kuzu etli şevket-i bostan, Trança çorbası, Dalgan (ısırgan) salatası, Girit pilavı, Mantarlı karides güveç, Kabak pabucaki, Haşlama kalamar dolma, Zeytinyağlı turpotu yemeği, Midyeli pilav.
KAHRAMANMARAŞ
Dövme dondurma, biber, tarhana, leğen çorbası, tirşik çorbası, Maraş paçası, pıtpıt lapası, sömelek, un sucuğu, bastık, çullama, ilende, hapısa, ravanda.
KARABÜK
Kuyu kebabı, bükme, çingene baklavası, göbü, kara mancar, katlaç, malak, perohi, şaptak.
KARAMAN
Batırık, bidik, Ermenek helvası, cibe ve ilisıra dolması, kayısı musakka, mıkla, mülükü, paraköfte.
KARS
Kars mutfağı ağırlıklı olarak hamur işi yemekleriyle bilinen bir özelliğe sahiptir.
Bunun dışında hayvancılığın bir numaralı geçim kaynağı olması beraberinde etli yemeklerin de tüketilmesini getirmiştir.
Zengin mutfağında özellikle katte (hamurlu), bozbaş yani piti (nohutlu-etli), hangel (kıymasız mantı), kelle paça, kaz yemekleri (tandırda kaz çekmesi ve pilavlı kaz eti gibi), hörre (un çorbası), ayran çorbası ve nezik (hamurlu) türlerini saymak mümkündür.
HELVA -HÖRRE -KARS BÖREĞİ -HANGEL -KETE -SULU KÖFTE -ERİŞTE PİLAVI -HAŞIL
![](https://icdn.ensonhaber.com/resimler/galeri/81_ilin_yoresel_yemekleri_46.jpg)
KASTAMONU
Kastamonu elması, sadece yöremizde bulunan üryani eriği, Tosya üzümü, İnebolu kestanesi, kirazı, Azdavay armudu, Araç ceviz ve kızılcığı, Taşköprü eriğinin yanında yine Taşköprü sarımsağı ve keten-keneviri, Tosya pirinçleri ile oldukça zengin bir yelpaze oluşturmaktadır.
Etli ekmeği meşhurdur.
KAYSERİ
Pastırma Sucuk, Kayseri yağlaması.
KIRIKKALE
Alazlama, kömbe, külleme, batallaş, çalma, sarığı burma, ekmek aşı.
KIRKLARELİ
Kırklareli mutfağında,Et ve süt ürünlerinin yanı sıra sebze ve meyve de beslenmede önemli bir yer tutar.
Kaşar peyniri ve ay çiçeği üretimi yaygındır.
Yörede, bağcılığa bağlı olarak içki yapımı gelişmiştir.
Keşkek, zerde, kaymakçına, plaska, sulu kaçamak, kuru kaçamak, ısırgan böreği, külür, kapama, çoban böreği ısırgan otu çorbası yöreye özgü yemeklerdir. –
Nohutlu Ekmek -Yeşil Mercimek Çorbası -Kuzu kapama -Pırasa Böreği -Poğaça -Kaçamak
KIRŞEHİR
DÜĞ ÇORBASI -YOĞURT ÇORBASI -KATMA AŞI -BORANI -KEŞGAH -BALTACI -ÇULLAMA -SÜLA KABAĞI -HÖŞMERİM -ASİDE -SÜTLÜ KABAK -PELTE -KÖFTÜR -ÇİR YAĞLAMASI -EKŞİ ŞERBETİ -DAMLA ŞIRASI -İNCİR YAĞLAMA
![](https://icdn.ensonhaber.com/resimler/galeri/81_ilin_yoresel_yemekleri_51.jpg)
KİLİS
Şıhıl mahşe, pekmez, kübbülmüşviyye, talı malhıta, köllük aşı, züngül, belluriye, cennet çamuru, firik pilavı, kibe, mazlum, mıkşi, teşrübe, mayanalı (anasonlu) kahke, haytayla, sucuk hapısası.
KOCAELİ
Yahni, Kavurma, Tavuklu Keşkek, Çiğceli Kavurma – Sebze Yemekleri: Mantar Yemeği, Ebe Gümeci, Mancar Yemeği, ev Makarnası, Gözleme, Cızlama (Akıtma), Lokum, Mantar Böreği, ÇiğceliYumurta, Cevizli Börek
KONYA
Fırın Kebabı, Etliekmek, Çullama, iki bıçak arası ciğer, Topalak Köfte, Cella, ekşili Kabak, Yumurtalı Kabak, Zülbiye (Papaz Yahisi), Patlıcan Bayıltan, Lahana Kapaması, Patlıcan Böğürmesi, Çöpleme, Tayga, Mercimekli Oğmaç, Arapaşı,Tandır, Bamya, Süt, Tutmaç ve Erişte Çorbası, Peynirli Kıymalı Börek, Kıkırdaklı Börek, Tandır Saç, Su, Sedirler ve Tatar Böreği
KÜTAHYA
Sıkıcık Çorbası, Tekke Çorbası, Tarhana Çorbası, Mantı, Tosunum, Höşmerim, Kaygana, Kapama, Gözleme, Şibit, Dolamber böreği, Cimcik. Sulu saç kavurma, küp kebabı, çevirme kebabı, kuyu kebabı, Gediz göveci, Tavşanlı göveci ve tas kebabı.
MALATYA
Kayısı, kağıt kebabı, kınalı ekmek, pileke, taş küllüğü, gurut çorbası, analı-kızlı, kurşun geçmez köftesi, gilgirikli köfte, keloğlan köftesi, zeytinyağlı marul sarması, fasulye yaprağı sarması, kabak çiçeği dolması, soğan dolması, patlıcan dövmesi.
MANİSA
Mesir macunu, Kula güveç kapaması, şekerli pide, otlu pide, Manisa kebabı.
MARDİN
Badem şekeri, ceviz sucuğu, ikbebet (içli köfte), semberuk, irok, kibe, kitel raha, lebeniyye
MERSİN
Tantuni, etin kuşbaşı halinde doğrandıktan sonra, önce haşlanıp sonra kavrulmasıyla yapılan bir çeşit dürümdür.
Her ne kadar basit tarifli bir yemek gibi görünse de, önemini, şehrin hemen her köşesinde bulunan tantuni lokantalarından anlayabilirsiniz.
Canınız tatlı çekerse, Antakya’da yapılandan farklı bir tarifle hazırlanan künefeyi önerebiliriz.
Ayrıca topalak çorbası, fındık lahmacun, saç kavurma da meşhur yemeklerindendir.
Meşhur tatlıları ise cezerye ve kerebicidir.
Şalgam içmeden Mersin’den çıkılmaz.
MUĞLA
Ara, dutmeç, çopur, döş dolması, balıklen, çıntar kavurması, ot ekşilemesi, galli patlıcan, ebegümeci kavurması, börülce kavurması, teltorlu börülce, yalankı, üzüm köftesi, ballı kabak, bestel, dülek reçeli,Milas köftesi
MUŞ
Muş köftesi, çorti aşı.
NEVŞEHİR
Düğü, kesme, katma aşı, ağpakla (fasulye, kemikli et), dıvıl, ayva dolması, Nevşehir tavası, sızgıt.
NİĞDE
Mangir çorbası, tava, üzüm boranası, ditme, unlu söğürme, papara, cılbır, halveter, kaşık kayganası.
ORDU
Melocan (diken ucu) kavurması, Sakarca mıhlaması,galdirik kavurması, ısırgan yağlaşı, mısır yağlaşı, hoşgıran kavurması, kabak muhallebisi, pallabye.
OSMANİYE
Tirşik (pancar), yer fıstığı, toğgar, çiçcire, etli kömbe.
RİZE
Anzer balı, Rize köftesi, Rize simidi, Hamsi çiğirtası, çumur, enişte lokumu, pepçura.
![](https://icdn.ensonhaber.com/resimler/galeri/81_ilin_yoresel_yemekleri_66.jpg)
SAKARYA
Kaşnuka,sızbal, abaza pastası, Alişka, pekmez, yoğurt.
SAMSUN
Samsun pidesi, turşu kavurması, yer pancarı, mısır çorbası, kocakarı gerdanı.
SİİRT
Zivzik narı, Pervari balı, perde pilavı.
SİNOP
Sinop kestanesi, nokul, içli tavas, mamalika.
SİVAS
Sivas kebabı, Sivas köftesi, peskutan çorbası, pezik turşusu.
ŞANLIURFA
İsot, şıllık tatlısı, paliza, bostana, Urfa kebabı.
ŞIRNAK
Kutlık, serbıdev, hekeheşandi, şımşıpe, meyre, bırınzer, mahmılatık, fıreydin, suryaz.
TEKİRDAĞ
Tekirdağ köftesi, Keşkek, kesme makarna, kuskus
TOKAT
Tokat kebabı, bacaklı çorba.
TRABZON
Vakfıkebir ekmeği, Akçaabat köftesi.
TUNCELİ
Ovacık dağ sarımsağı, Şavak tulum peyniri, Pülümür balı, zerefet, sirekurt, sirepati, kavut, patila.
UŞAK
Alacatene, haşhaş sürtmesi, ciğerli bulgur.
VAN
Otlu peynir, Van balığı (inci kefali), ilitme, senseger.
YALOVA
Yalova köftesi, yaprak pidesi, pavli, luhu şuşkey çirbuli, lalanga, çubiyiş gayi, papa , silohto, paponi.
YOZGAT
Testi kebabı, arabaşı
ZONGULDAK
Çaycuma yoğurdu, Osmanlı çileği, Devrek simidi, beyaz baklava, kızılcık, cevizli dolma.
![Seyahat Özgürlüğü on Twitter: "Türkiye'nin En Lezzetli Haritası ...](https://pbs.twimg.com/media/DDAAcpiXgAEYb6O.jpg)
![Türkiye'nin 'Yöresel Ürün' Envanteri Çıkartılıyor - Isparta](https://foto.haberler.com/haber/2013/07/26/turkiye-nin-yoresel-urun-envanteri-cikartiliy-4872367_o.jpg)
![Türkiye'de Yetiştirilen Tarım Ürünleri Haritası – Yücel KESEN Akademi](https://akademi.yucelkesen.com/wp-content/uploads/2016/12/tarim.png)
![Türkiye Hayvancılık Haritaları](https://canimanne.com/wp-content/uploads/2018/06/Turkiye-Hayvancilik-Haritalari.png)
![Türkiye Tarımsal Üretim Haritası | Sosyal Bilgiler Depo | Ders ...](https://depo.sosyal-bilgiler.com/wp-content/uploads/2019/04/Turkiye-tarimsal-uretim-haritasi.png)
81 İLİN EN MEŞHUR YEMEKLERİ
![](https://i0.wp.com/gezilecekyerler.com/wp-content/uploads/2017/07/81-ilin-en-me%C5%9Fhur-yemekleri..jpg)
1-Adana
Adana ilimizde bulunan yöresel yemekler şunlardır:
-
Adana kebap
-
Adana lahmacun
-
Analı kızlı
-
Mumbar
-
Kırkkat
-
Bici bici
-
Sarı burma
-
Misis ayranı
-
Karakuş
-
Kamhi çorbası
-
Fellah köftesi
-
İçli Köfte
-
Kedibatmaz
-
Kaz başı
2-Adıyaman
Adıyaman ilimizde bulunan yöresel yemekler şunlardır:
-
Meyir çorbası
-
Yarpuzlu köfte
-
Çiğ köfte
-
Kavurmalı hıtap
-
Adıyaman (Besni) tavası
-
Tevenk sarması
-
Buhara pilavı
-
Adıyaman köftesi
-
İçli köfte
-
Pirpirim salatası
-
Tene helvası
-
Topak helva
-
Burma tatlısı
-
Şillik (Şıllık) tatlısı
3-Afyonkarahisar
Afyon İlimize özgü en ünlü yemekler şunlardır.
-
Sakala çarpan çorbası
-
Çullama köfte
-
Bükme
-
Afyon sucuğu
-
Düğülü haşhaş tatlısı
-
Afyon kaymağı tatlısı
-
Afyon keşkeği
-
Haşhaşlı pide
-
Paçık
-
İlibada sarması
-
Zürbiye
-
Patlıcan Böreği
4-Ağrı
Ağrı ilimize özgü yemekler şunlardır.
-
Abdigör Köftesi
-
Gosteberg Et
-
Sac Kavurma
-
Alabalık
-
Beyaz Bal
-
Haşıl
-
Hengel
-
Erişte
-
Kuymak
-
Kete
-
Yalancı Köfte
-
Hasuda
-
Ayran aşı
-
Halise
-
Murtuğa
5-Aksaray
Aksaray ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Sıkma
-
Bamya çorbası
-
Aksaray tava
-
Mantarlı bulgur pilavı
-
Papara
-
Çiğleme
-
Karıştırma
-
Dolma mantı
-
Sarığı burma (katmer)
-
Dolaz
-
Yufka
-
Sepe
-
Sac Böreği
-
Erişte
6-Amasya
Amasya ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
Çorbalar:
Çatal çorba, sakala çarpan, toyga çorbası, cilbir, helle çorbası, kesme ibik çorbası, yarma çorbası.
Etli Yemekler:
Bakla dolması, etli bamya, keşkek, ciğer sarması, göbek dolması, Madımak, mıhlama, mumbar, işkembe, pastırmalı pancar, patlıcan pehli, pastırma pağallemesi, pirpirim, sirkeli ciğer ve sulu köfte.
Tatlılar:
Dene hasudası, kuymak, yuka tatlısı, ayva gailesi, elma tatlısı, fırın sütlaç, gelin parmağı, gömlek kadayıfı, kalbur tatlısı, höşmerim, peluza (hasuda), şeker böreği, unutma beni, vişneli ekmek ve zerdali gailesi.
Hamur İşleri:
Amasya çöreği, yağlı/katmer, kabak kavuklu pilav, bişi, cırıtka/ cızlak /akıtma, döndürme, ekmek aşı (papara), eli böğründe, haşhaşlı cevizli çörek, hengel, kıymasız mantı, kaypak, mayalı, patlıcanlı pilav, sini suböreği, tepsi böreği, yakasal böreği ve yanuç, yöresel yemekler olarak sayılabilir.
7-Ankara
Ankara ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Ankara tava
-
Öllüğün körü
-
Beypazarı güveci
-
Ankara simidi
-
Çubuk turşusu
-
Beypazarı kurusu
-
İnceğiz çorbası
-
Kuru köfte
-
Entekke böreği
-
Yemlik cacığı
-
Tamtak tiridi
-
Şibit tatlısı
-
Efelek sarması
-
Bazlama kebabı
8-Antalya
Antalya ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Antalya piyazı
-
Enginarlı Girit kebabı
-
Laba dolması
-
Hülüklü çorba
-
Biber frigya dolması
-
Cive
-
Alanya bohçası
-
Gökçesu pilavı
-
Şilofta
-
Sedik aşı
-
Bergamot reçeli
-
Arap kadayıfı
-
Finike usulü muz tatlısı
-
Toros salatası
-
Hibeş
-
Kabak çiçeği dolması
9-Ardahan
Ardahan ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Ayran Aşı
-
Helle Aşı
-
Bişi
-
Mafiş Tatlısı
-
Hıngel
-
Hasuta
-
Kaz etli Üçlü Pilav
-
Tandır Kebap
-
Kete
-
Katmer
10-Artvin
Artvin ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
1.Mısır Ekmeği
-
2.Hamsili Pilav
-
3.Karalahana Sarması
-
4.Turşu Kavurması
-
5.Mıhlama
-
6.Her türlü balık
-
7.Laz Böreği
11-Aydın
Aydın ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Keşkek
-
Yuvarlama
-
Bolama
-
Ciğer Dolması
-
Kapama
-
Kabak Tatlısı
-
Zerde
12-Balıkesir
Balıkesir ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Höşmerim
-
Bigadiç güveci
-
Tirit
-
Peynirli patlıcan
-
Sura
-
Balıkesir kaymaklısı
-
Balıkesir mantısı (Tavuklu mantı)
-
Saçaklı mantı
-
Düğün çorbası
-
Mafiş tatlısı
-
Börülce ekşilemesi
-
Zerde
-
Bigadiç helvası
-
Susurluk ayranı ve tostu
13-Bartın
Bartın ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Amasra Salatası
-
Beyaz Baklava
-
Delioğlan Sarığı
-
Döşemeli Mancar
-
Düğün Helvası
-
Gelin Teli
-
Gıcır Gıcır
-
Halışka
-
İncir Dondurması
-
Kabak Tatlısı Böreği
-
Kaha Tatlısı
-
Kaşık Helvası
-
Lokma Gabartma
-
Mancar Dolması
-
Maydanoz Köftesi
-
Pirinçli Bartın Mantısı
-
Pumpum Çorbası
-
Su Böreği
14-Batman
Batman ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Saç ekmeği
-
Şam böreği
-
Kavurma
-
Türlü
-
Tırşık
-
içli köfte
-
Sütlü Çorba
-
İşkembe Dolması
-
Perde Pilavı
-
Tandır Ekmeği
-
Büryan
-
Bumbar
-
Saç Tava
-
Patates Dolma
-
Babaganuç
-
Kışlık Dolma
-
Ayran Çorbası
-
Bağırsak Dolması
-
Kaburga Dolması
-
Hevra (Taş Ekmeği)
15-Bayburt
Bayburt ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
KARA PANCAR
-
SU BÖREĞİ
-
EKŞİ LAHANA
-
GALACOŞ
-
KESME ÇORBASI
-
LOR DOLMASI
-
SÜT BÖREĞİ
-
TATLI ÇORBA
-
TEL HELVA
-
YALANCI DOLMA
-
HERSE
16-Bilecik
Bilecik ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Dağ eriği
-
Ekşili kesme çorbası
-
Bıldırcın kebabı
-
nohutlu mantı
-
Büzme tatlısı
17-Bingöl
Bingöl ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Gömme
-
Ayran Çorbası
-
Mastuva
-
Tutmaç Çorbası
-
Sorina Pel
-
Yoğurtlu Köfte
-
Keledoş
-
Burma Kadayıf
-
Dolanger
18-Bitlis
Bitlis ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Bitlis Köftesi
-
Büryan Kebabı
-
Şekalok Yemeği
-
Tutmanç Aşı
-
Çorti Köftesi
-
Büryan Kebabı
-
Katıklı Dolma
-
Gari Aşı
-
Ayran Aşı
-
Glorik
-
Gebol
-
Çireş Pancarı
-
Kengerli Pilav
-
Halim Aşı
-
Keşkek
-
Çorti Aşı
-
Keledoş
-
Fındık Dolması
19-Bolu
Bolu ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Ovmaç çorbası
-
Yayla çorbası
-
Abant kebabı
-
Kartalkaya kebabı
-
Yedigöller kebabı
-
Mengen pilavı
-
Bolu köftesi
-
Kabaklı gözleme
-
Bolubeyi tatlısı
-
Saray helvası
-
Kaldırık dolması
-
Keş
-
Kedi batmaz
-
Paşa pilavı
20-Burdur
Burdur ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Testi Kebabı
-
Burdur Şiş
-
Kabak Helvası
-
Ceviz Ezmesi
-
Ceviz Helvası
-
Burdur Muhallebisi
-
Pirinç çorbası
-
Soğanlı kazan eti veya pirinç pilavı
-
Sac kebabı
-
Sac böreği
-
Et böreği
-
Katmer
21-Bursa
Bursa ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
İskender kebabı
-
Kıymalı cantık
-
Pideli köfte
-
İnegöl köfte
-
Kemalpaşa tatlısı
-
Tahinli pide
-
Cevizli lokum
-
Cendere baklavası
-
Düğün helvası
-
Bursa şeftalisi
-
Kestane şekeri
-
Dağ çileği
-
Anjelik reçeli
-
Mihaliç peyniri
22-Çanakkale
Çanakkale ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Ovmaç çorbası
-
İskorpit çorbası
-
Ispanak çorbası
-
Balık Çorbası
-
Tumbi
-
Çırpma
-
Melki yemeği
-
Yumurtalı tiken
-
Metez
-
Börülce köftesi
-
Lüfer pilavı
-
Patlıcan kapama
-
Papaz yahnisi
-
Şaraşura
-
Tuzlu sardalya
-
Patlıcan turşusu
-
Peynir helvası
-
Basma helvası
23-Çankırı
Çankırı ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Yaren Güveci
-
Bütün Et
-
Mantı
-
Bazlama
-
Yağlı Gözleme
-
Katmerli
-
Tarhana Çorbası
-
Keşkek
-
Mıkla
-
Tutmaç
-
Bamya
-
Yumurta Tatlısı
-
Hoşmerim
-
Zeytinyağlı Pırasa Dolması
-
Kızılcık Şurubu
24-Çorum
Çorum ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Çatal aşı
-
Yaprak içi aşı
-
İskilip dolması
-
Söbelek dolması
-
Pastırmalı madımak
-
Kuzu tandır
-
Keşkek
-
Çorum mantısı
-
Sıkma baklava
-
Teltel
-
Kargı tulum peyniri
-
Yırtma aşı
25-Denizli
Denizli ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Denizli usulü tarhana çorbası
-
Keşkek
-
Arabaşı
-
Yen böreği
-
Börülce böreği
-
Kuyu kebabı (Kuyu tandırı)
-
Denizli usulü katmer
-
Denizli usulü yaprak sarma
-
Patlıcanlı kapama
-
Çiğ dolma
-
Denizli Turşusu
-
Tirit
-
Darı Ekmeği
-
Kaçamak
-
Sıyırma
26-Diyarbakır
Diyarbakır ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Çiğ Köfte
-
Lahmacun
-
Lebeni
-
Sac Tava
-
İçli Köfte
-
Ciğer Kebabı
-
Meftune
-
Pıçık
-
Nardanaşı
-
Duvaklı pilav
-
Mahlepli Diyarbakır çöreği
-
Kaburga dolması
-
Serbizer
-
Elma düzmesi
-
Sumak suyu
-
Paluze tatlısı
-
Kibe mumbar
-
Habenisk
-
Karpuz
27-Düzce
Düzce ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Kalçak Mancarı
-
Kızılca Mancarı
-
Isırgan Mancarı
-
Lahana Mancarı
-
Tekne Mancarı
-
Un Mancarı
-
Çırakta Baba Kaygana
-
Keşli Kaygana
-
Sebzeli Kaygana
-
Mamalika
-
Mamursa
-
Yumurtalı Sebzeli Kaygana
-
Kaşık Makarnası
-
Fındık Makarnası
-
Tembel Karı Makarnası
-
Kaşmakam Ekmeği
-
Bazlama
-
Hamsi Pilavı
-
Kırlangıç veya Mezgit Çorbası
28-Edirne
Edirne ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Kadınbudu köfte
-
Mutancana
-
Edirne tava ciğeri
-
Mamzana
-
Kadınbudu köfte
-
Elbasan tava
-
Soğanlı tavuk yahni
-
Zirva
-
Ciğer sarma
-
Kabak bastı (Kabak kalyesi)
-
Ispanak mücveri
-
Akıtma
-
Kandilli mantı
-
Zerde
-
Gaziler helvası
-
Cevizli oturtma
-
Bademli baklava
29-Elazığ
Elazığ ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Orcik
-
Gömbe
-
Harput çorba
-
İçli köfte
-
Sırın
-
Çedene kahvesi
-
Lobik çorbası
-
Küncülü köfte
-
Kibe dolması
-
Dolanger
-
Patile
-
Harput köftesi
30-Erzincan
Erzincan ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Yaprak Döner
-
Etli Üzüm Yaprağı Sarma
-
Babikko
-
Kelecoş
-
Evelik Dolması
-
Boranı
-
Tatar Böreği
-
Haşıl
-
Kesme Çorbası
-
Keşkek
-
Siron
-
Isırgan Aşı
-
Pirpirim Aşı
-
Un Çorbası
-
Ayran Aşı
-
Tirit
-
Ekşili Köfte
-
Yalancı Köfte (Gıllor)
-
Pazı Turşusu Kavurması
-
Kete
-
Pişi
-
Erzincan Lokumu
-
Gasefe
-
Tulum Peyniri
-
Dut Pekmezi
31-Erzurum
Erzurum ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Aşotu çorbası
-
Kadayıf dolması
-
Şalgam dolması
-
Lalanga
-
Hasuta
-
Çiriş yemeği
-
Dut çullaması
-
Lor dolması
-
Çaşır
-
Su böreği
-
Erzurum ketesi
32-Eskişehir
Eskişehir ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Çibörek
-
Balaban köftesi
-
Met helvası
-
Yufkalı büryan
-
Kıygaşa
-
Kavurma börek
-
Göceli tarhana
-
Haşhaşlı gözleme
33-Gaziantep
Antep ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Baklava
-
Simit kebabı
-
Hedik
-
Firik pilavı
-
Pirpirim aşı
-
Lebeniye çorbası
-
Alinazik ya da alanazik
-
Şekerli pide
-
Muhammara
-
Sarımsak kebabı
-
Katmer
-
Çağla aşı
-
Yeni dünya kebabı
-
Haytalya
-
Malhıtalı köfte
-
Cartlak kebabı
-
Yuvarlama
-
Şiveydiz
-
Antep Lahmacunu
34-Giresun
Giresun ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Karalahana Çorbası
-
Döşeme
-
Diple (Otduk)
-
Kabak Kabuğu Kavurması
-
Diken Ucu (menavcan)
-
Sakarca
-
Siron
-
Haşıl
-
Hoşmak
-
Isırgan
-
Soğan Kızartması
-
Fasulye Turşusu
-
Galdirik Turşusu
-
Pazı Turşusu
-
Taflan ve Kiraz Tuzlusu
-
Mısır Ekmeği
-
Fındıklı Börek
-
Hamsi Buğlama
-
Hamsi Izgara
-
Hamsi Kızartma
35-Gümüşhane
Gümüşhane ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
Gümüşhane Yöresel Çorbaları
-
Mantı Çorbası
-
Tatlı Çorbası
-
Un Herlesi Çorbası
-
Gavut Çorbası
-
Yavan Çorbası
-
Doduk Çorbası
-
Fırfır Çorbası
-
Dırma Çorbası
-
Gendime Çorbası
-
Erişte Çorbası
-
Arpa Yarması Çorbası
-
Zuluflu Çorbası
Gümüşhane Yöresel Yemekleri
-
Pağla Denlisi
-
Borani, Lemis
-
Fıtfıt Haşılı
-
Patates Kavurması
-
Muhla
-
Yergök Dolması
-
Sütlü Haşıl
-
Evelik Dolması
-
Kalem Dolması
-
Lor Dolması
-
Ekşili Dolma
-
Ekmek Aşı
-
Çırtma Fasulye
-
Kaygana
-
Kete
-
Pancar Kavurması
-
Pişi
-
Tava Lemisi
-
Zırıhta
-
Lahana Dolması
-
Yalancı Dolma
-
Güveç
-
Su Böreği
-
Paparna
-
Toğala Kuymağı
-
Hıngel
-
Galıya
-
Karın Kaymağı
Gümüşhane Yöresel Tatlıları
-
Erişte Tatlısı
-
Asude Kuymağı
-
Kara Helva
-
Burma
-
Tel Helvası
-
Lalanga
-
Aşure
-
Cevizli Börek
-
Musta Tatlısı
-
Fışkıl Tatlısı
-
Sütlaç
-
Herle
-
Köme
-
Gaysefe
-
Tel Kadayıf
36-Hakkari
Hakkari ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Doğaba
-
Cimilig
-
Parmak Kebap
-
Yüksekova Kebabı
-
Hekerun
-
Keşkek
-
Sengeser
-
Çorti Aşı
-
Aside Tatlısı
-
Doleme
-
İçli Köfte
-
Gulul
-
Doğaba
-
Kepaye
-
Keledoş
-
Cevirmali Pilav
-
Cembeli Tatlısı
-
Köftesir
-
Lalaped
-
Kiriş
37-Hatay
Hatay ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Oruk
-
İskenderun döneri
-
Humus
-
Fellah köftesi
-
Muhammara
-
Mütebbel
-
Şişperek çorbası
-
Hettüş salatası
-
Biberli ekmek
-
Kömbe
-
Kağıt kebabı
-
Zahter salatası
-
Ispanaklı borani
-
Sürk
-
Künefe
38-Iğdır
Iğdır ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Ekşili
-
İşkembe Kavurma
-
Cızdık
-
Otağı Çorbası
-
Ayran Aşı
-
Hörre
-
Helise
-
Taş Köfte
-
Tavuk Şorva
-
Tandır Şiş
-
Paça
39-Isparta
Isparta ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Oğmaç çorbası
-
Sakala sarkan çorbası
-
Top tarhana çorbası
-
Topalak çorbası
-
Tutmaş çorbası
-
Miyane çorbası
-
Banak
-
Çömlek Kebabı
-
Kabine
-
Tandır Kebabı
-
Tirit
-
Yoğurtlu Et
-
Karnı bahar
-
Balık yemekleri
-
Sarma
-
Tatar
-
Dirgit
-
Muhallebi
-
Zerde
-
Pelte
40-İstanbul
İstanbul ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
1. Eyüp’ün kebabı ve kaymağı
-
2. Beykoz’un paçası
-
3. Sultanahmet işkembecisinin terbiyeli şirden çorbası
-
4. Karaköy fırınının saray lokması ve kuru-poğaçası
-
5. Kanlıca’nın yoğurdu
-
6. Üsküdar-Şemsipaşa’nın turşusu
-
7. Vefa’nın bozası
-
8. Çekmece’nin dört parmak eninde taze balık yumurtası
-
9. Boğaz’ın uskumrusu, lüferi ve turfanda kalkanı
-
10. Hacıbekir’in akide ve latiflokumu
-
11. Sultanahmet’te Şekerci İbrahim Efendi’nin badem ezmesi ve sakızlı lokumu
-
12. Samatya-Narlıkapı ve Danca’nın çirozu
-
13. Arnavutköy’ün akıntı istiridyesi
-
14. Moda fenerinin ıstakoz ve pavuryası
-
15. Sarıyer’in özel kabak böreği
41-İzmir
İzmir ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Kumru
-
Çöpşiş
-
Lokma Tatlısı
-
İzmir Köfte
-
Şevketi Bostan
-
Zeytinyağlı Yemekler
-
Dil Şiş
-
Subye
-
Bergama Köftesi
-
Radika Salatası
42-Kahramanmaraş
Maraş ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Maraş tarhanası
-
Maraş köfte
-
Maraş tava
-
Armut kurusu
-
Eli böğründe
-
Acem pilavı
-
Kallili köfte
-
Maraş paçası
-
Un sucuğu
-
Sömelek köfte
-
Ciğerli bulgur pilavı
-
Yoğurtlu dövme çorbası
-
Maraş dondurması
43-Karabük
Karabük ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Uzun fasulye
-
Perohi (peruhi)
-
Bütün et yemeği
-
Mısır çorbası
-
Cevizli keşli yayım
-
Karalahana (Karamancar) yemeği
-
Çullu börek
-
Safranbolu bükmesi
-
Zerde
-
Safranbolu baklavası
-
Bağlar Gazoz
44-Karaman
Karaman ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Arabaşı Çorbası
-
Calla Çullama (saçaklı köfte)
-
Fırın Kebap
-
Bıldırcın Dolması
-
Köy Dolması (İlisıra Dolması)
-
Çoban Kavurma
-
Piliç Dolması
-
Töğmeken Domates Dolması
-
Guymak Zeyve Kebabı
-
Lokur Eğey Dolması
-
Etli Kuru Fasulye
-
Batırık
-
Papara
-
Sulu Pilav
45-Kars
Kars ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Umaç helvası
-
Hörre
-
Kars ketesi
-
Hangel
-
Erişte pilavı
-
Haşıl
-
Feselli
-
Hasuda
-
Kars katmeri
-
Nezik
-
Kars kaşarı
-
Kars Balı
-
Kars kazı
46-Kastamonu
Kastamonu ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Kastamonu Etli Ekmek Yöresel Yemeği
-
Kastamonu Biryan (Kuyu) Kebabı
-
Ecevit Çorbası
-
Kastamonu Cırık Tatlısı
-
Pınarbaşı Kara Çorbası
-
Kastamonu Simit Tiriti Yöresel Yemeği
-
Banduma Yöresel Yemeği
47-Kayseri
Kayseri ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Nevzine tatlısı
-
Kurşun aşı
-
Yağlama
-
Sucuklu köfte
-
Kayseri mantısı
-
Çemenli ekmek
-
Ayvalı tahinli yaprak sarması
-
Düğümlü tatlı
-
Yoğurt tatlısı
-
Altın kesesi
-
Aside
-
Kayseri tiridi
-
Örgülü pilav
-
Saray pilavı
-
Çiriş yemeği
-
Cıvıklı
-
Kayseri pastırması
48-Kırıkkale
Kırıkkale ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Un tarhanası
-
Yoğurtlu tarhana çorbası
-
Tuvalak
-
Katma aşı
-
Sızgıt
-
Omaç
-
Madımak
-
Keskin tava
-
Sarığı burma
-
Haside (Pekmez peltesi)
-
Gölleme (Batırma)
49-Kırklareli
Kırklareli ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Umaç
-
Höşmel
-
Bakla çorbası
-
Süt çorbası
-
Borani
-
Toyga
-
Manca
-
Soğan aşı
-
Yahni
-
Kuzu kapama
-
Ciğer tava
-
Kalle
-
Tavuk ve Hindi kapama
-
Bıldırcın
-
Ördek ve üveyik kâğıt kebabı
-
Tavşan dolması
-
Tavşan köftesi
-
Tavşanlı tarhana bulamacı
-
Tavşan tandır
-
Çoban Böreği
-
Höşmerim
-
Hurma tatlısı
-
Bulama
50-Kırşehir
Kırşehir ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Tandırda Çömlek Paça Kaynak
-
Çömlekte Kuru Fasulye Kaynak
-
Et Yahnisi
-
Madımak
-
Kesme Aşı
-
Yoğurt (Ayran) Çorbası
-
Topalak (Etsiz Köfte)
-
Düğür Çorbası
-
Lepe (Sütlü Pilav)
-
Pancar Çırpması
-
Yarma Aşı
-
Keşkek
-
Çullama
-
Soğanlama
-
Sebzeli Bulgur Pilavı
-
Çirleme
-
Boranı
-
Sündürme
-
Ayva Dolması
51-Kilis
Kilis ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Katmer
-
Sucuk Hapısası
-
Şıhılmöhşe
-
Lebeniye
-
Mayanalı Kahke
-
Züngül
-
Oruk
-
Cennet Çamuru
-
Kilis Tava
-
Haytayla
-
Keşkek
-
Kübbülmüşviyye
52-Kocaeli
Kocaeli ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Höşmerim
-
Ciğceli Kavurma
-
Tavuklu Keşkek
-
Ebe Gümeci
-
Pişmaniye
-
Cevizli Börek
-
Sızlama
53-Konya
Konya ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Bamya çorbası
-
Çebiç
-
Su böreği
-
Etli ekmek
-
Fırın kebabı
-
Sacarası
-
Mevlana böreği
-
Arabaşı çorbası
-
Höşmerim tatlısı
-
Papara
-
Tirit
-
Kaygana
54-Kütahya
Kütahya ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Kızılcık tarhanası
-
Sıkıcık çorbası
-
Cimcik
-
Haşhaşlı gözleme
-
Ispanaklı şibit
-
İlibada (Ilıbada) dolması
-
Kütahya usulü güveç
-
Kütahya küp eti (kebabı)
-
Şibitli tavuk tiridi
-
Hekmane erik hoşafı
-
Dövmeç
-
Tosunum böreği
-
Kütahya sini mantısı
-
Yufka tatlısı
-
Sütlü incir tatlısı
55-Malatya
Malatya ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Gırık
-
Banık (bulgurlu köfte)
-
Lahana köftesi
-
Kara çorba
-
Acılı ayran
-
Analı kızlı
-
İçli köfte
-
Kayısı
-
Kayısılı kavurma
-
Pimpirim çorbası
-
Kayısı tatlısı
-
Malatya kömbesi
56-Manisa
Manisa ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Sultaniye üzümü
-
Manisa kebabı
-
Odun köftesi
-
Kapama
-
Kula güveci
-
Sinkonta
-
Bohça kebabı
-
Kulak çorba
-
Sura
-
Şekerli pide
-
Mantar tatlısı
-
Pideli paça
-
Nohutlu Mantı
57-Mardin
Mardin ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
İşkembe dolması
-
Mardin usulü içli köfte
-
İkbebet
-
Soğan kebabı
-
Kaburga dolması
-
Dobo
-
Firkiye
-
Kiliçe
-
Sembusek
-
Alluciye
-
Accin
-
Harire tatlısı
-
Zingil
-
Mırra Kahvesi
58-Mersin
Mersin ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Tantuni
-
Kerebiç
-
Cezerye
-
Batırık
-
Tarsus Kebabı
-
Lepe
-
Ciğer
-
Künefe
-
Fındık Lahmacun
-
Bici Bici
-
Çökelek
-
Sıkma
-
Atom
-
Şalgam
-
Balık yemekleri
-
Meyan Şerbeti
-
Tarsusi Kahve
59-Muğla
Muğla ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Muğla usulü tarhana çorbası
-
Çökertme kebabı
-
Döş dolması
-
Ekşili balık
-
Kefal dolması
-
Keşkek
-
Muğla köftesi
-
Oğlak yahni
-
Sulu kebap
-
Kabak çiçeği dolması
-
Börülce ekşilemesi
-
Yağlı patlıcan yemeği
-
Kaya koruğu salatası
-
Muğla halkası
-
Lokma
60-Muş
Muş ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Muş köftesi (hafta direği)
-
Domatesli lahana dolması (kırkçikli kelem dolması)
-
Hez (hasut) dolması
-
Çorti
-
Keşkek
-
Herse
-
Kaburga dolması
-
Jağ yemeği
-
Ayran aşı
-
Kuş konmaz
-
Muş böreği
61-Nevşehir
Nevşehir ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Tarhana
-
Düğü
-
Kesme
-
Sütlü
-
Patates çorbaları
-
Katma aşı
-
Ağpakla
-
Soğanlama
-
Dıvıl Cacık
-
Ayva dolması
-
Çanak
-
Nevşehir tavası
-
Zerdi pilavı
-
Sızgıt
-
Kömbe
-
Kışlık ekmek
-
Pastırma Sucuk
-
Bulama Aşure
-
İrmik tatlısı
-
Dalaz
-
Aside
-
Hoşaf
62-Niğde
Niğde ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Arabaşı çorbası
-
Niğde usulü cevizli erişte
-
Mazaklı köftesi
-
Ayva boranası
-
Niğde tava
-
Niğde tarhanası
-
Pirinçli elma dolması
-
Söğürme
-
Niğde usulü etli bamya
-
Kabak musakka
-
Kaymak tatlısı
-
Halveter (helveter) tatlısı
-
Niğde usulü kuymak
-
Beyaz kiraz reçeli
-
Papara
63-Ordu
Ordu ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Pancar Çorbası
-
Mısır Çorbası
-
Kabak Çorbası
-
Isırgan Çorbası
-
Pancar (Kara lahana) Sarması
-
Pancar (Kara lahana) Döşemesi
-
Pancar (Kara lahana) Diblesi
-
Melocan(Diken ucu) Kavurması
-
Sakarca Mıhlaması
-
Galdirik Kavurması
-
Isırgan Yağlaşı
-
Hoşgıran Kavurması
-
Tirmit (Mantar) Kavurması
-
Çerkez Tavuğu
-
Kabak Muhallebisi
-
Mısır Yağlaşı
-
Pallobye
-
Keşkek (Gendeme)
-
Fırım Fasulyesi
-
Kaldirik kayganası
-
Mısır yarmalı aş sarması
-
Kaldirik kavurması
-
Taze bezelye kayganası
-
Sakarca yemeği
-
Pezik kayganası
HAMSİ YEMEKLERİ
1. İçli Tava
2. Hamsi Buğulaması
3. Hamsi Köftesi
4. Hamsi Tava
64-Osmaniye
Osmaniye ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Yaprak Sarması
-
Bazlama
-
Lahana Sarması
-
Etli Kömbe
-
Dolma
-
Kaburga Dolması
-
Teleme
-
Zorkun Tava
-
Tavuk Doldurma
-
Sıkma
-
Yüksük Çorbası
-
Kabak Çiçeği Dolması
-
Maluta
-
Ispanak Kavurma
-
Kete
-
Pirpirim Çorbası
-
Tutmaç
-
Pirpirim Cacığı
-
Ekşili Kömeç
-
Çakıldaklı Çorba
-
Söğürme
-
Dövmeli Yoğurtlu Çorba
-
Tarhana Çorbası
-
Bayram Kömbesi
-
Osmaniye Fıstıklı Burma Tatlısı
-
Karakuş Tatlısı
-
Kadayıf Tatlısı
-
Bal Kabağı Tatlısı
-
Bici Bici
-
Asıda Tatlısı
-
Elmalı Tatlı
-
Sarı Burma Tatlı
-
Osmaniye Simidi
-
Karakuş Tatlısı
-
Yoğurtlu Kömbe
-
İncir Tatlısı
-
Osmaniye Fıstıklı İrmik Tatlısı
-
Meyan Kökü Şerbeti
-
Yayık Ayranı
-
Gül Şerbeti
-
Böğürtlen Şurubu
65-Rize
Rize ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Hamsikoli pastası
-
Hamsili Pilav
-
Hamsi çığırtası
-
Hamsi çorbası
-
Pekmezli kabak
-
Korkoto çorbası
-
Çumur
-
Enişte lokumu
-
Pepeçura
-
Kabak sütlacı
-
Kocakarı gerdanı
-
Çay
66-Sakarya
Sakarya ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Islama Köfte
-
Kabak Tatlıları
-
Ayran Çorbası
-
Bayram Çorbası
-
Bulgur Çorbası
-
Dımbıl Çorbası
-
Borana
-
Carcar
-
Tartılı keşkek
-
Etli Ayva
-
Kabak Mantarı
-
Ayva Galesi
-
Balkabağı Dolması
-
Cevizli Kabak
67-Samsun
Samsun ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Tirit
-
Keşkek
-
Mısır ekmeği
-
Samsun Pidesi
-
Patates çorbası
-
Mısır çorbası
-
Hamsi tava
-
Hamsi buğulama
-
İstavrit tava
-
Katık sündürmesi
-
Pancar yemeği
-
Bafra pidesi
-
Haluçka
-
Katıklı ekmek
-
Kaz pilavı
-
İçli mantı
-
Nokul, baklalı sarma
-
Fasulye turşusu kavurması
-
Oymaağaç kebabı
-
Terme pidesi
-
Pazı pancarı
-
Karalâhana çorbası
-
Kocakarı gerdanı
-
Hamsili pilav
-
Hamsili ekmek
68-Siirt
Siirt ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Büryan Kebabı
-
Perde Pilavı
-
Siirt Kitel
-
Zerfet
-
Bumbar-Mumbar
-
Mihr Çorbası
-
Pırtıke çorbası
-
Siirt Dolması namı diğer Arap dolması
-
İsmeket köfte
-
Gebole
-
İmçerket
69-Sinop
Sinop ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Sinop Mantısı
-
Katmer
-
Nokul
-
Tirit
-
Keşkek
-
Hamsi
-
Pilaki
-
Mısır pastası
-
Kaşık çıkartması
-
İçi etli hamur
-
Islama
-
Mısır çorbası
-
Mısır tarhanası
-
Sirkeli pırasa
-
İçli tava
-
Kabak millesi
-
Hamursuz tatlısı
70-Sivas
Sivas ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Kesme aşı
-
Baviko
-
Kelle tatlısı
-
Sirok, gömme
-
Salata kurutması
-
Mercimek badı
-
Pezik, dal turşusu
-
Peskütan çorbası
-
Sivas katmeri
-
Hingel
-
Sübüra
-
Sivas ketesi
-
İçli köfte
-
Divriği pilavı
-
Sivas kebabı
-
Sivas köftesi
-
Madımak
71-Şanlı Urfa
Urfa ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Söğürme
-
Şıllık tatlısı
-
Ağzı açık
-
Semsek
-
Lebeni
-
Şehriyeli nohutlu bulgur pilavı
-
Ciğer kebabı
-
Patlıcan Kebabı
-
Urfa Kebabı
-
Lahmacun
-
Boranı
-
Bostana
-
Aya köftesi
-
Yuvalak
-
Sini taraklığı
-
Çiğ köfte
-
Mırra
72-Şırnak
Şırnak ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
1-Kutlık
-
2-Serbıdev
-
3-Perdepilav
-
4-Kipe
-
5-Hekeheşandi
-
6-Şımşipe
-
7-Meyre(Mehir)
-
8-Bırınzer
-
9-Mahmılatık
-
10-Fıreydin
-
11-Suryaz
73-Tekirdağ
Tekirdağ ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Tekirdağ köftesi
-
Cizleme
-
Hayrabolu tatlısı
-
Satır et
-
Sini mantısı
-
Burma sucuk
-
Damat paçası
-
Kandilli mantı
-
Manda yoğurdu
-
Peynir helvası
-
Kaşarlı köfte
-
Rakı
74-Tokat
Tokat ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Tokat yaprağı
-
Tokat Kebabı
-
Tokat pağacı
-
Kuşburnu
-
Bat
-
Bakla dolması
-
Tokat keşkeği
-
Tokat çökeliklisi
-
Niksar cevizi
-
Niksar çöreği
-
Zile pekmezi
-
Tokat kebabı
-
Tokat çemeni
75-Trabzon
Trabzon ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Pancar
-
Guliya
-
Kukuca
-
Sarambula
-
Akçaabat köftesi
-
Kefal ekşilisi
-
Palamut dolması
-
Laz böreği
-
Peynirli Trabzon pidesi
-
Golia
-
Tomara Kızartması
-
Kuymak
-
Laz helvası
-
Pazılı kaygana
-
Karalahana çorbası
-
Hurmalı tart
-
Gongoş dolması
-
Hamsiköy sütlacı
-
Fasulye turşusu kavurması
-
Hodan böreği
-
Pepeçura
-
Hamsi yemekleri(Hamsili ekmek, hamsi tava, hamsi buğulama, hamsi çorbası, hamsi diblesi, hamsi dolması, hamsi kuşu, hamsi köfte, hamsi mücver, hamsili orman pilavı, pazılı hamsi tava, hamsili pilav, hamsi çitlemesi.)
76-Tunceli
Tunceli ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Dövme Çorbası
-
Dövme pilavı
-
Gulik
-
Şir
-
Mantar Yemeği
-
Mumbar Dolması
-
Kabak Tatlısı
-
Guriz
-
Çökelek
-
Hazırlop köftesi
-
Tepsi kumbiği
-
Zerefet
-
Sirekurt
-
Kavut
-
Keşkek
77-Uşak
Uşak ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Tarhana çorbası
-
Keşkek
-
Katmer
-
Döndürme böreği
-
Çömlek eti ya da çömlek kebabı
-
Alacatene
-
Uşak usulü muska böreği
-
Demir tatlısı
-
Cendere tatlısı
78-Van
Van ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Eşkili
-
Keledoş
-
Kürt Köftesi
-
Çılbır
-
Ayran Aşı
-
Tandır Balığı
-
Kurut Aşı
-
Sengeser
-
Helise
-
Grut Aşı
-
Kurut
-
Van Kahvaltısı
79-Yalova
Yalova ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Yumurta Tiridi
-
Termal Tatlısı
-
Yalova Köftesi
-
Pavli
-
Kara Lahana Yemeği
-
Çirbuli
-
Çubiyiş Gayi
-
Silohto
-
Meçavçevi Tepsi
-
Yaprak Pidesi
-
Termal Sarma
-
Yalova Kebabı
-
Papara
-
Luhu şuşkey
-
Lalanga
-
Papa
-
Paponi
80-Yozgat
Yozgat ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Bulama çorbası
-
Arabaşı
-
Testi kebabı
-
Yozgat böreği
-
İncir uyutması
-
Mayalı bazlama
-
Altüst böreği
-
Pezzik cacığı
-
Çiğdem pilavı
-
Çapçup mantı
-
Düğürcük çorbası
-
Sakala sarkan çorbası
-
Parmak çörek
-
Madımak yemeği
81-Zonguldak
Zonguldak ilimize özgü yöresel yemekler şunlardır.
-
Su böreği
-
Tirit
-
Kabaklı börek
-
Bazlama
-
Cizleme
-
Gözleme
-
Kabuklu fasulye
-
Kömeç ekmeği
-
Pide türleri
-
Pırasalı mancar
-
Tarhana çorbası
-
Uğmaç çorbası
-
Göce çorbası
-
Malayı
-
Beyaz baklava