TORİK —– ALINTIDIR

TORİK

torik balığı ile ilgili görsel sonucu

Torik Balığı

Halkın genelinin Palamut balığının büyüğü olarak bildiği Torik Balığı, aslında kendine has bir balık türüdür.

Torik balığının küçük olanlarına Tombak Balığı (ceylan palamudu) adı verilir.

Tombak Balığı ile ilgili görsel sonucu

Tombak balığını olta ile yakalamak oldukça zordur.

Torik Balığı Pelajik (Deniz veya göllerde aktif olarak hareket edebilen canlı) balıklar sınıfındadır.

Gezen bir balık olup, beslenmesini yüzerken ağzını açarak yediği deniz canlıları ile olur.

Yerinde durmayı sevmez ve oldukça hızlı büyür.

Torik Ailesi (Familyası)

Torik (Scombridae), Uskumrugiller ailesinin bir üyesidir.

Akdeniz, Karadeniz ve Atlas Okyanusunda yaşar.

Özellikle konserve balıkçılığında önemli bir yeri vardır.

Balığın sırtı mavi ve çizgili, yanları ise gümüş renktedir.

Boyları 1 metreye kadar ulaşabilen bu tür, yaşlarına göre Torik, Palamut, Sivri, Altıparmak, Çingene Palamudu, Kestane Palamudu gibi değişik isimlerle anılır.

Torik ve Palamut Balığı aynı türün yaşça farklı halleridir.

torik balığı ile ilgili görsel sonucu

Torik Balığının Özellikleri

Torik ve türlerinin etleri oldukça lezzetlidir.

Sırt bölgeleri mavi rengi andırır, yan ve karın kısımları gümüş rengi andırır.

Vücudu yanlardan basık olup, aşağı ve yukarı doğru daralır.

Tombul bir balık görüntüsü verir.

Kuyruk bölgesi ince ve uzundur.

Vücudu pullarla kaplıdır.

İki adet sırt yüzgeci vardır.

Dişleri oldukça kuvvetlidir.

Küçük balık ve canlılarla beslemesini tamamlar.

Süratli ve hızlı yüzerler.

Yüzme keseleri yoktur.

Batmamak için devamlı yüzmeleri gerekir.

palamut balığı ile ilgili görsel sonucu

Palamut Balığı Akdeniz balığıdır.

Belli dönemlerde Karadeniz ve Marmara’ ya girerler ve çıkarlar.

Üreme zamanları Mayıs ortalarından başlayarak Haziran sonu veya Temmuz başlangıcına kadardır.

kestane palamut balığı ile ilgili görsel sonucu

Bu türün en küçüğü Kestane Palamudu’dur.

Ağırlığı 200-250 gram arasındadır.

çingene palamudu ile ilgili görsel sonucu

Bir büyüğü ise Çingene Palamudu olup, 300-350 gram arasında ağırlığı değişir.

Bunlardan sonra Palamut Balığı gelir.

750-1 kg arasında değişen ağırlığı olan Palamuda iki yaşında Torik, üç yaşında ise Sivri, daha büyüklerine ise Piçota veya Altıparmak Balığı denir.

Torik, bahara yakın beslenmek için Karadeniz’ e gelip, sonbahardan itibaren Marmara’ ya ve Çanakkale’ ye iner.

Sürü halinde gezen Uskumru, Kolyoz, İstavrit, Hamsi, Sardalya gibi balıklara saldırarak bu balıkları yer. Torik, Tombik ile çok karıştırılır.

Ama aslında Palamut Balığının irisidir.

Tombik Balığı da Torik’ de, Scombridae familyasına aittirler.

torik balığı ile ilgili görsel sonucu

Torik Balığının Üremesi

Açık denizde üremeyi tercih eden bu tür, üremek için 18 – 20 derece suları tercih eder.

500.000’den birkaç milyona kadar yumurta dökerler.

Türlerine Göre Balık Boyları

Çingene Palamudu 10 – 25 cm,

Palamut 30 – 35 cm,

Kestane Palamudu 40 – 45 cm,

Zindandelen 50 – 55 cm,

Torik 60 – 65 cm,

Altıparmak 65 – 70 cm,

Peçuta 70 cm üzeri boyutlardadır.

torik balığı ile ilgili görsel sonucu

Torik Balığının Yararları

İnsan boyu genetik faktörlere bağlı olarak gelişse de, doğru beslenmeden istenilen boy potansiyelinize ulaşabilmeniz pek mümkün değildir.

Boy uzaması için belirli vitaminler ve mineraller gerekli olup, bu gıdaların tüketilmemesi durumunda boy uzaması sınırlı kalır.

Özellikle çocuklarda boy uzaması için gerekli protein ve vitaminlerin alınması gereklidir.

Deniz mahsulleri, protein ve vitamin açısından oldukça zengindir.

D vitamini ve protein açısından zengin olan balıkları tüketmenin boy uzamasını desteklediği biliniyor.

Özellikle çocuklarda boy uzaması için kefal, torik, palamut ve uskumru balığında bulunan siyah balık eti olarak bilinen bölgenin tüketilmesini öneriliyor.

Uzmanlar çocuklara haftada 2-3 kez balık yedirilebileceğini, özellikle boyunun kısa olduğunu düşündüğünüz çocuklarınızın düzenli tüketmesi durumunda boylarında uzama görüleceğini açıklıyor.

Yenmesi gereken siyah balık etinin, Kefal, Torik, Palamut ve Uskumru balığının sırt kısım bölgesinden kuyruğuna kadar uzanan bölgede yer aldığı notunu da iletelim.

Özellikle Palamut, A ve D vitamini açısından diğer balıklara göre daha zengindir.

torik balığı nasıl avlanır ile ilgili görsel sonucu

Torik Balığı Nasıl Yakalanır

Palamut veya Torik avında yer tespiti önemlidir.

Daha önce balık aldığınız yeri unutmayınız.

Bu bölge balıkların yüksek ihtimalle geçiş noktasıdır.

Sırtı tekniği için teknede ile Torik veya Palamut avında 6-8 km ortalama hız ile gitmelisiniz.

tekneden sırtı teknikleri ile ilgili görsel sonucu

Çok hızlı bir balık olan palamut, yeme saldırmayı çok sever.

Suda Torik veya Palamut olduğunu küçük balıklardan veya denizin üzerinde uçan martılardan anlayabilirsiniz.

Palamut avı için denizin dalgalı ve çalkantılı olması gerekmektedir.

Havanın açık veya kapalı olmasının bir önemi yoktur.

Palamut ve Torik dalgalı denizi çok sever.

Tekne ile sırtı avında belirli sürelerle sağa sola zigzag yapın.

Torik veya Palamut yan olarak gelen ve alçalan yemi avlamayı sever.

Tekne avlarında iki takımdan fazla atmamaya özen gösterin.

Fazla takımı denize salmanız av yapmanızı zorlaştıracaktır.

Oltanıza gelen balığı tekneye çekerken yukarı doğru çekin.

Kaşık, Rapala veya Jig ile at çek yaparken, eğer kıyıdan at çek yapacaksanız sürünün geçiş zamanını kollamalısınız.

 Torik Balığı Nasıl Pişirilir

torik balığı nasıl pişirilir ile ilgili görsel sonucu

Birçok deniz mahsulü gibi bu balığında çeşitli pişirme yöntemleri ile leziz hale gelebiliyor.

Başlıca pişirme yöntemi olarak sizlere Torik ızgara önerebiliriz.

Diğer pişirme teknikleri ise, Torik tava, fırında Torik, Torik lakerda, Torik balığı tuzlama diyebiliriz.

Torik balığının diğer türleri olan Çingene Palamudu, Palamut, Kestane Palamudu, Zindandelen, Altıparmak, Peçuta içinde aynı teknikler uygulanabilir.

Lakerda Nasıl Yapılır

lakerda yapımı ile ilgili görsel sonucu

Lakerda yapmak için öncelikli olarak Torik Balığı tercih edilmelidir.

Ancak az bulunabildiği için palamut balığıyla da lakerda yapılabilir.

Etleri sıkı olan Karadeniz bölgesinde ki balıklar tercih edilmelidir.

Balıkların sırt dikenlerini, alt ve yan yüzgeçlerini çıkartıp işleme başlayabiliriz.

İç kısımları çıkartıldıktan sonra yan yatırılan balıkların baş kısmından 1-2 parmak altı ve kuyruk boğumundan 3-4 parmak üstünden kesilir.

Gövde kısmı keskin bir bıçakla 3-4 parmak kalınlığında kesilir.

lakerda yapımı ile ilgili görsel sonucu

Kesilen parçalar soğuk su dolu kovalara koyulur.

 Bir süre sonra kovadaki su dökülüp yenilenir.

Bu işlemi birkaç kez tekrarlamalısınız.

Sonrasında balıkların ortasında yer alan ilik kanalları ince tel gibi bir nesneyle iyice temizlenir.

Temizlenip, süzülen balık parçalarını kurulayın.

lakerda yapımı ile ilgili görsel sonucu

Cam kavanoza iri kaya tuzu yerleştirin.

Kesilen toriklerin yüzeyleri de tuza iyice bulayıp, temizlenen karın kısımları üste gelecek şekilde dik olarak ve sıkıca tuzun üzerine dizin.

Her balık diliminin üzerine kaya tuzu eklemeyi unutmayın.

En üst sıranın tuzu konulunca üzerini bir bez peçete koyup kapak kapatılır.

Üç-dört günde bir suyunu salan balıkların suları süzülüp, yeniden aynı işlemler yapılır.

Bir aya yakın bir süre sonra lakerda yenmeye hazır hale gelecektir.

lakerda yapımı ile ilgili görsel sonucu

BİR BAŞKA LAKERDA YAPIM TEKNİĞİ

  1. Gövde kısmını çıkarttığınız balığı 3 eşit parçaya bölün ve omurgasındaki ilik kısmını bir dal ya da süpürge parçasıyla iyice temizleyin. Ardından balıkların iç kısmında bulunan koyu kahverengi parçayı sivri uçlu bir bıçakla üçgen şeklinde keserek çıkartın.

  2. Hazırladığınız balıkları tuzlu ve buzlu suda 4 saat bekletin, her saat başı suyunu değiştirin. Böylece balık içindeki kanı tamamen atmış olacak.
  3. Balıkları sudan çıkartın ve kuruması için kağıt havlunun üzerine yayın, bu şekilde 4-5 saat bekletin ve tamamen kurumalarını sağlayın.
  4. Cam ya da plastik bir kavanozun dibine yarım santim yüksekliğinde kaya tuzu serpin.
  5. Balıkların beyaz kısımları tuza değecek şekilde yan yana ve sıkı sıkıya yerleştirin. Üstlerine defne yaprakları ve tane karabiber serpiştirip, tekrar tuzla kaplayın.
  6. Bu şekilde tüm balıkları kavanozlara yerleştirin. Ardından kavanozun içine, balıkların üstüne bir ağırlık yerleştirin( bir taş ya da mermer parçası), ağırlığın üstüne de bir tahta parçası yerleştirin ve kavanozun ağzını temiz bir bezle kapatın.
  7. Kavanozları bu şekilde, güneş görmeyen serin bir yerde yaklaşık 20 gün bekletin.
  8. Bekleme süresinin sonunda, balıkları nazikçe tuzdan çıkartın ve derisini nazikçe ayırıp dilimleyin.
  9. Dilimlediğiniz parçaları soğuk su dolu bir kabın içine alın ve 2-3 saatte bir suyunu değiştirerek bir gece boyunca buzdolabında bekletin. Böylece balıklar fazla tuzu atmış olacaklar.
  10. Ertesi gün balıkları sudan çıkartın ve zeytinyağı dolu bir kaba yerleştirin ağzını kapatın ve buzdolabında saklayın.
  11. Bu şekilde hazırladığınız balıklar buzdolabında zeytinyağının içine yaklaşık 1 hafta durabilir ancak daha uzun süre saklamak istiyorsanız, 5 litre suya 750 gram kaya tuzu atarak bir salamura suyu hazırlayın ve balıkları bu suyun içinde bekletin. Servisten önce aynı şekilde suda bekleterek fazla tuzunu alın ve o şekilde servis edin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google fotoğrafı

Google hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s